Analyse: It Follows

Gisteren was voor mij de tijd aangebroken om een film te kijken die lang onder mijn radar was gebleven. Een horrorfilm uit 2014 met een 80’s vibe en enge mensen die je aanstaren. Normaal wel mijn cup of tea, nu duurde het een tijdje voor ik doorhad dat dit niet een doorsnee horrorfilm was.

It Follows (2014)
Genre: horror
Taal: Engels
Land: VS
Regie: David Robert Michell
Cast: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Olivia Lucarrdi

Het verhaal

Jay Autumn is een normale tiener die feest viert en uitgaat met jongens. Ze woont met haar zusje (Kelly) en haar moeder, maar die laatste zien we niet echt. Jay gaat op een avond uit met een jongen, Hugh. Ze wachten in de rij voor de kaartjes (zoals veel films daar een scène over hebben; Annie Hall) en spelen ondertussen een spelletje om de tijd de verdrijven. Zij kiest iemand uit waarmee zij haar leven zou willen wisselen, en hij moet raden welk persoon zij heeft gekozen. Hij kiest een meisje in een gele jurk.

‘How about the girl in the yellow dress?’
‘Where?’
‘Right there’
‘I don’t see her?’
‘Right there!’
‘Are you teasing me? I’m sorry I just don’t…’
‘Can we go?’

Hugh schrikt van iets, maar we weten niet wat. Ze gaan terug naar zijn auto en gaan wat eten. De volgende keer dat we ze samen zien hebben ze seks in zijn auto. Achteraf ligt Jay op de achterbank en praat over het kunnen daten van jongens en het rondrijden in auto’s, dat ze daar vroeger over droomde. Helaas vervalt dit mooie beeld van Jay in de auto want Hugh drogeert haar. Ze wordt wakker in een soort oude loods in haar ondergoed. Jay vertelt haar dingen als ‘ik heb het aan jou doorgegeven doordat we seks hadden’ en ‘jij kan ’t ook weer doorgeven’. Hij laat aan haar zien dat er een It is dat hem heeft gevolgd en dat haar nu ook gaat volgen. Jezelf niet laten aanraken, want dan loopt het slecht af. It gaat altijd in een rechte lijn (een zo’n logisch mogelijke lijn) naar je toe, rent niet en maakt ook niet veel geluiden. Creepy stuff. Buurjongen Greg komt helpen en samen met haar zusje Kelly, love interest Paul en vriendin Yara gaan ze de strijd aan tegen It.

Dat is roughly het verhaal en het begin, nu over naar mijn analyse. Dit is bestemd voor kijkers die de film al hebben bekeken.

De uitleg

Hugh laat haar achter op straat en rijdt weg. Ik denk dat Hugh zijn It had doorgegeven aan Annie, het meisje dat we helemaal in het begin zagen, met dat been op het strand.

Annie hield het rennen niet meer vol en kwam aan haar einde op het strand. Dit is de reden waarom Hugh samen met Jay in een filmtheater durft te zijn en mensen aan te wijzen, hij was in de veronderstelling dat zijn It al was doorgegeven aan Annie. Maar Annie overleed en nu komt It weer achter hem aan. Ik denk dat hij Jay wel echt leuk vond en helemaal niet haar sinds het begin aan het daten was om It aan haar door te geven. Want hij had het niet meer.
Hugh vertelt dat It verschillende vormen kan aannemen, onbekende maar ook bekende mensen. Voor Jay zijn het eerst onbekende mensen, (een oude vrouw, een lange man) maar later worden het bekende mensen.
It verschijnt als Yara op het strand, trekt aan haar haar en zo ontdekken ook de anderen dat er echt iets is. Iedereen behalve Greg. Greg was even pissen.

Een seksueel overdraagbare aandoening

Greg begrijpt het niet. Hij wil het graag weten, hij wil haar graag helpen. Dus proberen ze of het doorgeven van It ook echt werkt. Greg geeft aan dat hij al een paar dagen niks heeft gemerkt, maar diezelfde dag wordt hij neergehaald door zijn moeder. Niet zijn echte moeder dus, maar It. Een bekende manier om It door te geven is via seks. Je kan het zien als een soort seksueel overdraagbare aandoening, een soa. Je bent nooit blij met een soa, zeker niet als het de vorm aanneemt van geliefde mensen uit je leven. Is dit een film die ervoor wil zorgen dat jonge mensen, tieners, geen seks hebben? Wil de regisseur hiermee zeggen dat seks puur voor passie uit den boze is? Het moment dat Jay seks heeft met Hugh is dat niet uit liefde. Ze vinden elkaar leuk, maar je kan het meer zien als experimenteren, als verveling. Als Greg en Jay seks hebben is het uit pure nieuwsgierigheid, ook zeker niet uit liefde. Pas wanneer Paul en Jay seks hebben (of moet ik zeggen: de liefde bedrijven) lijkt It was weg te zakken. Of zou dat komen door het neerschieten van It in het zwembad?
Jay probeerde nog tijd te winnen door seks te hebben met (minimaal 1 maximaal) drie mannen op een boot, maar daarna komt de entiteit gewoon weer achter haar aan.

Over dat zwembad gesproken; It neemt daar de vorm aan van haar vader. Ik denk dat haar vader zichzelf door zijn hoofd heeft geschoten. Daarom wil Jay niet zeggen hoe It er uit ziet op dat moment, ze wil Kelly niet laten schrikken.
De enige momenten waarop je de moeder van Jay en Kelly ziet is als ze drinkt. Ze drinkt alcohol, ze schenkt een glas in, ze giet alcohol in haar koffie. En op het einde zie je een foto van de moeder, de twee kinderen (een paar jaar jonger dan in het echt) en de vader. Die vader is twee druppels water met de man uit het zwembad. Waarschijnlijk komt It bij Jay voor als de vader die zij kent, de vader die zich daarna voor het hoofd schoot.

Jay heeft seks met Paul en Paul heeft misschien daarna seks met een sekswerker. Ook dat blijft vaag. In de laatste scene worden ze achtervolgd door iemand, je weet niet of dat It is, of een onschuldige man. Omdat iedere vorm die It aannam gekleed was in een wit shirt/ of ander soort wit kledingshirt, geloof ik niet dat It daar achter ze loopt. De persoon achter hun heeft een zwart/rood vest aan, niet geheel in wit dus. Ik denk dat Jay seks heeft gehad met de drie mannen op de boot, daarna met Paul en daarna heeft Paul seks gehad met een sekswerker. Nu blijven ze bij elkaar en wisselen zo It af, als dat nodig blijkt te zijn.

Tijdsetting

Wanneer speelt dit zich af? We zien Annie bellen op haar smartphone in de eerste paar scènes. Maar de gehele film daarna? Geen smartphone te zien. De auto’s die rondrijden zijn allen tussen ’70 en ’90 gemaakt (heb ik mij laten vertellen). De tieners spelen kaartspelletjes (welk tiener doet dat nog tegenwoordig) en Yara leest een boek op een soort E-reader in de vorm van een schelp. Alles wat ze kijken op tv is zwart-wit en ziet er erg gedateerd uit. De tv zelf ook trouwens, van die dikke met antennes.

Conclusie

Is dit een diepe film over seksuele overdraagbare aandoeningen? Is dit een film over zelfmoord? Is dit een film over alcoholisme en rouwverwerking? Ik weet het niet. Misschien wil het dit allemaal zijn, misschien geen van allen. Al met al een goede horrorfilm, een spannende sfeer, een uitstekende soundtrack en een goed monster.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *