Verschillende soorten post-credit scènes

Na het kijken van Harry Potter and the Chamber of Secrets speelden de credits op mijn laptop af. Omdat ik nog even van de muziek genoot besloot ik de credits maar helemaal af te laten spelen. Ook wist ik mij nog te herinneren dat op de videoband an dezelfde film, na de aftiteling een aantal bloopers kwamen.
De credits zijn afgelopen en….geen bloopers. Wel is daar iets anders. Wat is het? Een heel nieuwe scène!

We zien Gilderoy Lockhart in een dwangbuis in een bewegende foto op de cover van zijn boek ‘Who am I?’. Dit is natuurlijk een verwijzing naar de vergetelheidsspreuk die Lockhart per ongeluk naar zichzelf stuurt.

Historie

Volgens de bron der alle bronnen, Wikipedia, is de film ‘All you need is cash‘ uit 1978 de eerst film met een post-credit scène. Dat jaar daarop verscheen The Muppet Movie, die de film afsloot met de credits over de film heen. Op het einde roept een muppet ‘Go home!’, een trucje die Ferris Bueler’s Day Off zeven jaar later opnieuw zou gebruiken.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van een post-credit scène.

Bij elk voorbeeld van een film link ik naar de website What’s After the Credits, die een uitgebreide database hebben gecreëerd  op dit onderwerp.

*Note: Je zou hier kunnen denken: hé , waar is Ferris Bueler’s day Off? Het klopt inderdaad dat Ferris hier de vierde muur verbreekt, maar dit is niet de eerste en enige keer dat hij dat doet. Dit doet hij vaker in de film. Hierdoor is de post-credits scène niet een ‘vierde muur’ maar een ‘bonus scène’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *