Jaaroverzicht 2018

 

Mijn jaar begon zoals elk jaar op 1 januari. Ik was afgestudeerd aan de School voor Journalistiek en ik werkte bij een distributiebedrijf. Het was niet wat ik had verwacht toen ik eindelijk klaar was met studeren. Ik had grote dromen voor mijn toekomst, en ik belande in een fabriek.

Ik had toch geld nodig. In het begin had ik leuke collega’s en was het werk niet zo erg. Maar na een tijdje gingen de leuke collega’s weg en bleef ik alleen achter. Ik bleef zoeken naar de juiste baan en ondertussen verdiende ik geld door overdag boodschappen te doen voor andere mensen. Ik had geen geld meer voor luxeproducten, geen geld meer voor een Cinevillekaart. Geen geld meer voor de bioscoop.

In maart koos ik de weg van nog minder geld maar meer plezier. Ik ging werken bij het Nederlands Film Festival. Het was een werkervaringsplek voor 6 maanden. Elke dag ging ik met groot plezier naar het hoofdkantoor in Utrecht, ik kon fluitend op de fiets naar mijn werk. In de avond liep ik naar buiten en stond ik in de zonnige binnenstad van Utrecht. Ik werkte daar 3 maanden, tot ik in augustus op vakantie ging naar Hongarije en daarna een ander baan kreeg. Kreeg is daarbij het juiste woord, ik werd gerecruit op LinkedIn. Zodoende werk ik nu voor een krant, als vormgever. De baan waar ik voor heb gestudeerd. Ik kon voor mijn werk dus niet meer elke dag films kijken en met acteurs en distributeurs vergaderen over de juiste zalen voor hun filmpremière. Maar ik kan nu wel mijn tijd besteden aan illustraties en vorm, aan journalistiek en aan journalisten, aan typografie en kleuren. Aan ethische kwesties en esthetische kwesties.

Kortom; een bewogen jaar met meerdere banen, meerdere collega’s en meerdere kantoren. Heel veel films heb ik niet gekeken. Maar door het filmfestival zaten er wel een paar bijzondere momenten bij. Zo heb ik de film Niemand in de Stad als een van de eerste mensen gezien tijdens een vroege persvoorstelling. Ook heb ik een persvoorstelling georganiseerd waar ik een hele dag film heb gekeken in de bioscoop (niet erg voor een dag “op kantoor”) Maar wat ik wel heb gezien (en mij nog herinner) zie je hieronder.

Ook ben ik deze zomermaanden vier keer naar een zomerfilmcursus geweest. Er waren vier thema’s (posters, optiteling, natuur en architectuur) en ik heb verrassend veel geleerd die avonden. Uiteraard ben ik naar het Nederlands Film Festival geweest, ik heb zelfs geholpen op de rode loper (ook al was ik niet meer in dienst) en heb samen gedanst met de grootste filmsterren van dit kleine landje.

 

 

Ik heb een paar films gemist die dit jaar zijn uitgebracht (volgens Letterboxd zijn er dit jaar 12,288 films uitgebracht). Klik op de naam voor een recensie van mijn hand.

Mijn favoriete nieuwe film van dit jaar: First Man
Deze film kon ik overslaan maar helaas niet gedaan en heb ik zelfs in de bioscoop gezien: Crazy Rich Asians
Bij welke film kreeg ik kippenvel: Mission Impossible Fall Out
Bij welke film kon ik geen adem meer halen: Den skyldige
Bij welke film moest ik hard lachen: The Death of Stalin
Bij deze film werd ik bang: Hereditary

 

Naast al deze films heb ik nog heel wat series gekeken.

Nieuw:
Mindhunter (S01),
Maniac (S01),
Gossip Girl (S01/02),
The Good Place (S01/S02/S03),
Chewing Gum (S01/S02)
Inside the worlds toughest prisons (S01/02)
Dark Net (S01)
Narcos (S01, EP 1-6)
The Vietnam War (4 afl)
F is for Family (S02)
Bron (S01,02)
The Rain (8 afl.)
Wild Wild Country (S01)
Santa Clarita Diet (S02),
Everything Sucks! (S01),
Comedians in Cars getting Coffee (S01/S02),
Vampire Diaries (S05/S06/S07),
End of the Fucking World (S01),
ANNE+ (S01),
Star Trek Voyager (S02),
Better Call Saul (S03),
New Girl (S06)

Opnieuw:
Master of None (S01/S02)
Friends (S09/10),
Daredevil (S01),
New Girl (S01/S02/S03/S04/S05),
Mad Men S01/02,
Vampire Diaries (S01/S02/S03/S04),

Ik ben ook met heel wat series begonnen en niet verder gekomen dan een paar proefafleveringen. Met de volgende series ga ik waarschijnlijk niet mee verder. (How to get away with murder(5 afl.),Jane the Virgin (4 afl.) Orange is the new black (S06, 11 afl.) Suits (3 afl.) Good Girls (7 afl.) The Americans (1 afl.) Safe (2 afl.) The Staircase (1 afl.) Dark (5 afl.)  Unbreakable Kimmy Schmidt (S03), Orange is the New Black (6 seizoenen 11 afl.) Riverdale (5 afl)

Twijfelgevallen: Top of the Lake (3 afl.)The IT-crowd (3 afl.) Ozark (1 afl.)

 

Als laatste: wat wil ik dit jaar nog zien wat dit jaar is uitgekomen?

Mid90s
A Quiet Place
Roma
Bobby Kennedy for President
Private Life
Sharp Objects (serie)
Black Panther
The Favourite

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *