Recensie: Hail, Caesar!

De Coens hebben weer met succes hun nieuwste film Hail, Caesar! in de bioscopen afgeleverd. Ik was een van de gelukkigen die de film in de voorpremière mocht aanschouwen. Wat ik er van vond? Lees verder.

Would that it were so simple?
Hobie Doyle

Hail-Caesar-08

Het verhaal
De naam Hail, Caesar! slaat op de film die wordt gemaakt in de film. Het gaat namelijk over Hollywood in de jaren ’50. George Clooney speelt Baird Whitlock, een grote filmster. Hij speelt de hoofdrol in de epic Hail, Caesar!, een film over de geschiedenis van Jezus, gezien vanuit de Romeinen. Tijdens een pauze op de set wordt Baird ontvoerd door twee figuranten. Wie moet dit gaan oplossen? Eddie Mannix, gespeeld door Josh Brolin, is de studio fixer bij Capitol Pictures. We volgen hem één dag, een hele volle dag, in de Golden Age van Hollywood.

Het plot
Naast Baird en Eddie zijn er meerdere kleinere rollen voor bekende acteurs weggelegd. Elk personage wordt uitgebreid aan de kijker voorgesteld terwijl we die na twee minuten schermtijd niet meer tegenkomen. Dit zorgt ervoor dat er een aantal personages zijn die niet heel veel toevoegen aan het plot van de film. Dit komt natuurlijk doordat we Eddie Mannix een dag volgen en hij deze mensen tegenkomt.
Deze film valt samen in de categorie Burn After Reading, The Hudsucker Proxy, Intolerable Cruelty. Voor sommige vallen deze films op de bodem van hun favoriete Coens. Zelf vind ik Burn After Reading een van de leukste komedies die ik ooit heb gezien. Maar andere vinden deze Coen komedies ondergeschikt aan de films als Fargo en No Country for Old Men. Ik verwacht daardoor dat deze film niet van iedereen geweldige kritieken gaat ontvangen. Toch vind ik deze film erg leuk en zeker een van de betere films van de Coens.

Aparte sets
Omdat de film zich afspeelt op verschillende sets is het soms niet duidelijk of ik nu keek naar de film of naar een film in de film. Daarnaast was er ook een scène dat overduidelijk op een set was gefilmd, terwijl dat juist echt was. Dit is natuurlijk allemaal tot in de puntjes doordacht door de gebroeders Coen.
Hail, Ceasar! is tegelijk een ode en een spoof naar Hollywood in de jaren ’50. De iets wat homo-erotische dans en zangscene van Channing Tatum was een knipoog naar films als On The Town en Singin in the Rain.
Nee, het is niet de beste film van de Coens. Maar je kan zien dat ze lol hadden met het schrijven, dat de acteurs het leuk vonden om te spelen en dat je zelf als kijker gewoon even een uur en 45 minuten lekker kan lachen. Want grappig is de film zeker. Maar laat ik niks grappigs verklappen, dat zou zonde zijn.

De film gaat op 18 februari in première.

tumblr_inline_o0xee9dAB01sbsxdh_500

Hail, Ceasar! (2016)
Regie: Ethan Coen, Joel Coen
Schrijvers: Joel Coen, Ethan Coen
Stars: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Channing Tatum etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *