Een avondje Leids Film Festival

16.25 uur, Spoor 19a, intercity richting Leiden Centraal. Leids Film Festival, in het teken van Science & Cinema. Film: Trolljegeren.
Een vriendin, E, zou meegaan, maar ze had de trein gemist dus ze zou de trein een halfuurtje later nemen. Ik ging alvast naar Leiden reizen zodat ik de kaartjes kon kopen. Met wat hulp van mensen in de stad kon ik het museum Boerhaave vinden, het zit namelijk een beetje verscholen en mijn kennis van Leiden reikt tot aan de uitgang van het station.

Na het kopen van de kaartjes liep ik naar de zaal toe. Ik had niet zozeer een bioscoopzaal verwacht maar sommige musea hebben tegenwoordig toch wel een propere filmzaal. Dit waren 20 plastic stoelen voor een beamerscherm. No worries, all fine with me. De zaal was normaal voor bezichtiging van tekeningen over plantjes en dieren. Op het doek was een dia van een powerpointpresentatie te zien waarop stond: cryptozoölogie. Ik vroeg me even af of ik wel in de juiste zaal was gaan zitten, (is dit geen lezing?) De gemiddelde leeftijd van bezoekers in de zaal was toch behoorlijk hoger dan verwacht en de opkomst was minimaal.

Het was 17.45 uur, (waarschijnlijk de reden voor de minimale opkomst), een man van het museum ging achter een spreekgestoelte staan en gaf een korte inleiding. Blijkbaar zou iemand nog wat gaan vertellen over de trollen en andere mythische wezens in de wereld. Het was Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist bij onder andere de Volkskrant. Ik als journalist zat natuurlijk gelijk op het randje van mijn stoel, maar dat kwam voornamelijk door zijn verhaal. Ik ben geïnteresseerd in mythische wezens en cultuur gerelateerde schepsels.

Na zijn praatje kwam vriendin E binnen, nog op tijd voor de film. E en ik waren het er beiden over eens, de film was wat langdradig. Ook al duurt de film 100 minuten, het leken er wel 120. Maar dat is eigenlijk het enige minpuntje aan Trolljegeren. De film heeft alles: spanning, humor, goede acteurs en een goed verhaal. Geen plottwists maar hé, ik kan ook wel zonder. Vooral de humor is echt goed, eigenlijk best wel anders dan de doorsnee Hollywoodfilm.  Zo zie je maar, het is goed om af en toe van de veilige Hollywood banen af te wijken.

One Reply to “Een avondje Leids Film Festival”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *