Analyse: Mulholland Drive

Lees hier de inleiding van deze analyse.

David Lynch heeft 10 tips bedacht die mensen kunnen helpen de film te begrijpen. Voordat ik ging kijken heb ik de 10 tips van David Lynch even overgeschreven op mijn kladblaadje. Ik hield dus het lijstje erbij terwijl ik aantekeningen maakte. 3 A4’tjes vol gekladderd. Gelukkig werkte dat wel, dat ga ik vaker proberen!

P5


SPOILER ALERT
1) Pay particular attention to the beginning of the film: at least two clues are revealed before the credits.

Hier had ik het in mijn vorige post ook al over, (een kleine stiekeme tip).
De Jitterbug contest, een danswedstrijd waar Diana aan mee deed en won. Hierdoor ging ze ook acteren.
Daarna is de korte scène waarin je een persoon hevig hoort ademen en neer ziet vallen op een kussen en matras. We zien niet wie het is, maar het lijkt mij logisch dat het Diana is die in slaap valt.

2) Notice appearances of the red lampshade.
Twee keer, eerste keer zo rond 17e minuut. Tweede keer zo rond de 2 uur en 1 minuut 30, Diane neemt op. De telefoon in de 17e minuut ging echt af terwijl Diane lag te slapen.

3) Can you hear the title of the film that Adam Kesher is auditioning actresses for? Is it mentioned again?
Met dank aan een reactie van oplettende kijker Pepijn:
De film heet ‘The Sylvia North Story’. Tijdens het dineetje leren we dat Camilla de hoofdrol kreeg en Diana werd afgekeurd.

4) An accident is a terrible event… Notice the location of the accident.
Volgens mij is het vlakbij het huis van Adam Kesher.

5) Who gives a key, and why?
De huurmoordenaar geeft de blauwe sleutel aan Diane als de klus (het vermoorden van Camilla) is geklaard.

“When it’s finished you’ll find this where I told you.”

6) Notice the robe, the ashtray, the coffee cup.
De badjas is gebruikt als soort van afleiding als we overgaan op de flashback. Het asbakje bij de rode lamp is nog vol. De asbak op de tafel van Diane is in de vorm van een piano. De buurvrouw neemt deze mee. De koffiekopjes van Diane zijn hetzelfde als de koffiekopjes bij Winkies.

7) What is felt, realised and gathered at the club Silencio?
Veel emoties komen vrij in de Silencio club. Ze ontdekken het blauwe blokje in de tas van Betty en gaan naar haar huis om de sleutel te vinden.

8) Did talent alone help Camilla?
Nee, ze deed ’t met de regisseur.

9) Note the occurrences surrounding the man behind ‘Winkies’
Hij ziet er elke keer even verschrikkelijk uit. Uiteindelijk heeft hij wel het blauwe doosje in handen.

10) Where is Aunt Ruth?
Volgens Betty is tante Ruth naar Canada om een film op te nemen. Maar als de film verandert van droom in realtime zie je dat tante Ruth haar huis nooit heeft verlaten. Maar Diane zegt op het feest dat haar tante is overleden..

Hoe ga ik vanaf daar verder met analyseren? Alles een beetje logisch op een rijtje zetten.

De reden die het meest voor de hand ligt is dat het verhaal tot de plotselinge twist een droom is van Diane. Het zijn eigenlijk de paar uur voor de dood van Diane dat we volgen. Nadat Diane wakker is zijn er nog wat flashbacks tussendoor. Ook is hierdoor de scène van de auto iets logischer. Diane laat een huurmoordenaar Camilla vermoorden. (De scene met de huurmoordenaar en de foto van Camilla in Winkies) Door de blauwe sleutel op het koffietafeltje weet Diana dat het gebeurd is.
Diana haalde dus gebeurtenissen en mensen uit haar echte leven die weer terugkwamen in de droom.
Coco, de moeder van Adam Kesher, werd de huisbaas van tante Ruth.
Rita is Camilla. Betty is Diane Selwyn. Die naam heeft ze van de serveerster bij Winkies. De blonde vrouw die Camilla Rhodes was in de droom kwam ook weer terug in het echt. Op het verlovingsfeestje van Adam en Camilla fluisterde ze iets het oor van Camilla. Ik ben er nog niet uit wie dat is. Op dat feestje zag ik ook dat Diane een trouwring draagt. Daar heb ik nog niks op verzonnen.. misschien moet ik ‘m nog een keer bekijken!

Dat was de interpretatie waar ik zelf achter kwam. Toen ik op internet naar wat recensies zocht belande ik in een soort oase van analyses. Deze film heeft een hele fanbase achter zich die zich echt hebben. Mensen sloven zich behoorlijk uit. Grafieken, tekeningen, percentages etc. Dus als je er nog wat meer over wilt weten raad ik je aan het internet af te zoeken, er is enorm veel te vinden. Hier alvast wat tips.

Lost on Mulholland dr.
Nicolas Gesler

Feest Adam en Camilla. Wie is de blonde vrouw in het echt?

2 Replies to “Analyse: Mulholland Drive”

  1. De film die Adam Kesher maakt aan het begin heet “The Sylvia North Story”, tijdens het diner vertelt Diane dat ze Camilla daar heeft ontmoet en dat zij graag de hoofdrol had gehad, maar dat Camilla hem kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *