Analyse: The Mothman Prophecies

moth3

The Mothman Prophecies (2002)
Dir: Mark Pellington
Cast:Richard Gere, Laura Linney, David Eigenberg e.a.

P2

John Klein (Richard Gere) is en journalist voor de Washington Post, we ontmoeten hem op de redactie, als hij door zijn chef wordt uitgenodigd op het kerstmis feestje. Klein bedankt omdat hij naar zijn vrouw Mary gaat. Nadat hij en Mary een huis hebben bezocht en besloten het te kopen rijden ze naar hun eigen huis toe. Plotseling schrikt Mary op door iets wat ze voor de ruit ziet, een gevleugeld wezen met rode ogen.

als-je-tijd-over-hebt-01-01Ze verliest de controle over de auto en raakt van de weg af. In het ziekenhuis komen John en zijn vrouw erachter dat Mary een tumor in haar hersenen heeft. Het is de oorzaak van de stemmen in haar hoofd en de hallucinaties die ze ziet. Klein keert terug naar de auto en ziet een soort brandplekken op de voorkant van de auto. Niet lang na het ongeluk overlijdt zijn vrouw in het ziekenhuis. Een verpleger komt naar John toe en zegt dat ze het zag aankomen. Ze tekende engelen. John keek niet begrijpend en de verpleger wijst naar het tekenboekje op de rand van het bed. De tekeningen op de eerste paar bladzijden lijken inderdaad op engelen, maar hoe verder hij bladert, hoe donkerder en kwaadaardiger het wordt.

The-Mothman-Prophecies-drawings-1050x594

Twee jaar later en John is nog steeds een reporter. Voor een interview rijdt John Klein op een avond naar Virginia, hij besloot om de avond van te voren al heen te rijden. Zijn auto houdt er mee op en John klopt aan bij een huis aan de weg om te vragen of hij even kan bellen. De eigenaar komt naar buiten met een shotgun en vraagt het  waarom hij al voor een derde keer voor zijn huis staat. Een politieagent komt langs om te kijken wat er aan de hand is en de volgende dag raken John en de agente (Laura Linney) aan de praat. Blijkbaar is John niet naar Virginia maar naar Ohio gereden (dat is wel een behoorlijk stukje verder) en is dat niet het enige rare wat er gebeurt in dit stadje. De agente, Connie Mills, heeft aparte dromen. Ze droomt dat rondzwemt tussen rode pakketjes terwijl een stem zegt: ‘wake up, number 37′. John denkt dat het allemaal profetieën zijn voor komende ongelukken en hij heeft het gevoel alsof de lokale chemische fabriek een bron kan zijn voor een ernstig ongeluk in de toekomst. Het blijkt niet de chemische fabriek te zijn maar de brug die daar naartoe leidt. John rijdt in zijn auto over de brug rond dezelfde tijd als ook agente Connie in haar auto rijdt. Die auto zit vol met kerstcadeautjes. John rent zijn auto uit, waarschuwt mensen en gaat op zoek naar Connie. De brug zakt in elkaar en vele auto’s vallen in het water. Ook Connies auto zakt in het water. John is net op tijd om haar te redden en ze komen samen boven het water uit, dat vol ligt met kerstcadeautjes. Later horen ze dat er 36 mensen waren omgekomen, Connie zou nummer 37 zijn.
Het is onduidelijk waarom de brug instortte. De mothman verschijningen in het stadje zouden daarna zijn opgehouden.

Wat was het echte verhaal?

2763324-mb_mothmanOp 12 november 1966 zien vijf medewerkers van een begraafplaats in het Amerikaanse plaatsje Clendenin een aparte verschijning. Een ‘brown human shape with wings’ verscheen boven de bomen en vloog weg in de verte.
Mr en mrs. Mallet zagen een wit gevaarte hun auto op hoge snelheid achtervolgen. Ze noemde het ‘a flying man with 10-foot wings.’

Op 15 december 1967 reden er 37 auto’s over de Silver Bridge die Point Pleasant, West Virginia en Kanauga, Ohio. Later is uitgevogeld waarom de brug opeens kon instorten. Meerdere redenen waren gegeven (onder andere de vloek van Chief Cornstalk, een legende uit 1774) maar de echte oorzaak was een zwakke schakel in de fundering waardoor de andere delen meer te dragen kregen toen die brak.
Er overleden niet 36 mensen, zoals de film beweert, maar 46 mensen. Ook waren er negen zwaargewonden.
The Mothman legende is nu vooral good for business in Point Pleasant. Veel toeristen komen naar het plaatsje na het horen van de mythe. Elk jaar wordt het weekendlange Mothman festival gehouden waar zo’n 2000 mensen naar toe komen.
Veel mensen speculeren waarom nou juist de Mothman verscheen in Point Pleasant en na de instorting van de brug weer verdween. Veel geloven dat de Mothman alleen verschijnt als er een ongeluk gaat gebeuren. Naast Point Pleasant zou dit wezen ook in Tsjernobyl gespot zijn voor de kernramp gebeurde.

Bronnen:

The Star, ‘Mothman’ still a frighteningly big draw for tourists (19 januari 2008)
Williamson Daily News, Eight People say they saw the ‘creature (18 november 1966)
Gettysburg Times Monster bird with red eyes may be crane (1 december 1966)
Nickell, J. The Mystery Chronicles: More Real-Life X-Files (2004)

Silver-Bridge-650x350.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *