Recensie: Harry Potter and the Cursed Child

 

De Harry Potter filmreeks bestaat uit 7 boeken en 8 films. (Tot nu toe!)De eerste twee films zijn geregisseerd door Chris Columbus (Home Alone, Mrs. Doubtfire), de derde door Alfonso Cuarón (Children of Men, Gravity) en 4 t/m 8 door David Yates (niet echt bekend door wat hij daarvoor heeft gemaakt maar heeft nu Fantastic Beasts and Where to Find Them op de planning staan.)

Wat is mijn ranking van de 8 films? En wat vind ik van Harry Potter and the Cursed Child?


1 de beste, 8 de minst leuke.

  1. Prisoner of Azkaban
  2. Philosopher’s Stone
  3. Goblet of Fire
  4. Chamber of Secrets
  5. Deathly Hallows pt. 1
  6. Deathly Hallows pt. 2
  7. Halfbood Prince
  8. Order of the Phoenix

Gefeliciteerd Alfonso Cuarón! Je wint het van Chris Columbus maar vooral van David Yates. Columbus heeft met de eerste twee films de boeken heel goed neergezet, een prachtig Zweinstein gecreëerd en gezorgd voor geweldige casting. The Prisoner of Azkaban is toevallig ook mijn favoriete boek van de reeks, gewoon omdat het zoveel volwassener aanvoelde dan de eerste twee. Ik was niet heel jong toen ik de boeken las, het was zeker al nadat de eerste 3 films waren uitgekomen.

The Nerdwriter heeft op Youtube een uitstekend filmpje staan waarin hij uitlegt waarom de derde Harry Potter film het beste is.

Inmiddels is er een toneelstuk én nog een boek uitgekomen (Harry Potter and the Cursed Child.) Die laatste leest toch wat minder lekker weg dan de eerste 7 boeken van Rowling. Natuurlijk komt dat in eerste instantie door de manier waarom het is geschreven, het is een script, niet een boek. Hierdoor mis je veel van de magische wereld omdat je het niet voor je ziet, het wordt niet (goed) beschreven. Daarnaast vind ik het verhaal niet oké. Het idee van een oudere Harry die samen moet werken met Draco en zijn andere vrienden is een interessant concept. De relatie tussen Harry en Draco vind ik geweldig, je begrijpt zoveel meer van de struggles die Draco vroeger had. Ook zijn er een paar interessante gesprekken tussen Harry en portret Dumbledore. (Spoiler!.. voor wie onder een steen heeft geleefd), Dumbledore is overleden. Alleen zijn geest is overgebleven in de vorm van een portret, zoals veel schilderijen in Zweinstein levend zijn. Harry praat met Dumbledore alsof hij nog leeft, maar de professor geeft zelf vaak aan dat hij niet echt is. Hij zegt:

“Ah, really, what does my opinion matter anymore? I am paint and memory, Harry, paint and memory. And I never had a son.”

Maar ondanks dat is de plot erg zwakjes. Er zijn bepaalde technische puntjes waar ik niet omheen kan. Hoe kan het dat Hermelien maanden bezig is met het maken van een Polyjuicepotion terwijl in het boek het is gemaakt in seconden?

Ondanks alles verkoop het boek uitstekend. Iedereen die ik heb gezien met het The Cursed Child is ouder dan 20. Mijn generatie is opgeroeid met Harry Potter, wij lazen de boeken voor de films uitkwamen en begonnen daarna de films te verslinden.

Zie hieronder de trailer van Fantastic Beasts and Where to Find Them. (Met Eddie Redmayne!)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *