Recensie: Room

wel-kijken-01Deze recensie zal vol staan met spoilers. Voor als je de film nog niet heb gezien zijn hier wat tips:

  • Kijk niet de trailer. De trailer spoilt de hele film. Misschien was het juist de bedoeling dat de kijkers van te voren het een en ander al weten, maar voor mij had het zoveel van de kijkervaring weggenomen.
  • Ga naar de bioscoop. Omdat het over een kleine Kamer gaat is deze film zoveel sterker op een groot scherm. Doe je filmhuis een plezier en koop een kaartje.

Lees vanaf hier alsjeblieft ná het zien van de film, het is zoveel beter als je weinig tot niks weet.

room_posterEen kamer van 3×3. Dat is alles wat Jack kent. Hij woont met zijn moeder al respectievelijk vijf en zeven jaar in een schuurtje. ‘Goodmorning closet. Goodmorning sink. Goodmorning skylight.’ Ma, (Brie Larson) ook wel Joy Newsome, probeert het beste leven voor Jack te maken. Ze spelen spelletjes, maken slangen van kapotte eierschalen, lezen elkaar verhalen voor. Elke avond komt Old Nick langs, om boodschappen te brengen en met Ma in bed te duiken.Toen Ma 17 jaar was werd ze ontvoerd door Old Nick, na twee jaar opgesloten te zijn in een schuurtje in zijn tuin werd ze zwanger van haar zoontje Jack (Jacob Tremblay). Ze heeft hem verteld dat Room alles is. Buiten Room is het heelal, mensen in de tv zijn allemaal nep en Old Nick krijgt het eten via magie. De film is beangstigend. Niet vanwege jump scares of andere horror-elementen. Het is beangstigend omdat het gaat over mensen, in hoeverre ze kunnen doorslaan in hun perverse manier van denken.

Na de vijfde verjaardag van Jack weet Ma dat het tijd is om proberen te ontsnappen. Na een mislukte poging om Jack naar de eerste hulp te krijgen lukt het om te doen alsof Jack is overleden. Zijn moeder rolt hem in het tapijt en krijgt Old Nick zover om hem gelijk weg te brengen. Jack ontsnapt uit het gerolde tapijt, springt van de auto en rent naar de eerste persoon die hij ziet. Dit is een aparte scene. Jack weet nog maar een paar dagen dat alles wat hij eerst wist helemaal niet waar is. Dat de wereld zoveel groter is dan hij ooit kon beseffen. Het is zo moeilijk voor te stellen dat Jack niet helemaal in shock raakt door de buitenwereld. Maar goed, het lukt hem. Binnen een uur of twee is hij weer herenigd door zijn moeder, de politie heeft het schuurtje gevonden en de moeder gered. Daarna wordt het allemaal nog lastiger. Jack moet wennen aan alles wat nieuw is, terwijl Ma moeite heeft met het terugkeren naar de werkelijkheid.

room2

Ma heeft meer moeite met de realiteit dan haar zoon. Hij heeft snel door hoe alles in elkaar zit. Ik weet niet hoe realistisch alles is in de film, het is wel een hele intense film. Het is goed in elkaar gezet. De buitenwereld is heel groot en licht vergeleken met de kleine kamer. Brie en Jacob zetten samen een geweldige acteerprestatie neer. Geen wonder dat Brie Larson daarvoor een Academy Award heeft ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *