Televisieserie: Rome

Het is zomer! Zomer gaat in mijn geval om lekker relaxen in het zonnetje, geld verdienen en op vakantie gaan.
Dit jaar is mijn (ons) oog gevallen op het prachtige Italiaanse Rome. Ik ben er zelf nog nooit geweest maar mijn vriend wel. Als het goed is kan hij mij een beetje rondleiden door deze wereldstad.
Om mezelf ‘in te lezen’ over het onderwerp ben ik de serie Rome gaan kijken van HBO. Al eens gekeken toen de serie werd uitgezonden op televisie (ongeveer 9 jaar geleden). Ik wist er nog wel iets van maar ik had het nooit afgekeken.
Kijk uit voor spoilers.

Lucius Vorenus: THIRTEEN! THIRTEEN!

Seizoen één
Het eerste seizoen draait om de regeerperiode van Gaius Julius Caesar (Geboren: juli 100 v.Chr., Rome, Italië. Vermoord: 15 maart 44 v.Chr., Rome, Italië). De eerste aflevering begint met de overwinning van Julius Caesar (Ciarán Hinds) op de Galliërs. In het leger van Julius Caesar zitten legionair Titus Pullo en centurio Lucius Vorenus, respectievelijk Ray Stevenson en Kevin McKidd.
Daarnaast leren we Marcus Antonius (James Purefoy) kennen als de generaal van het leger, Atia of the Julii (Polly Walker) en haar twee kinderen Octavian (Max Pirkis/Simon Woods) en Octavia (Kerry Condon).
Historisch gezien vallen we bij het einde van het eerste triumviraat binnen met de eerste aflevering. Het senaat wil Julius Caesar bestraffen vanwege corruptie en zijn illegale oorlog naar Gallië maar Pompey Magnus wil daar niks van te horen krijgen. Toch is dit het begin van het einde van het eerste triumviraat.

Degene die zijn geschiedenis kent weet dat het niet goed afloopt met Julius Caesar, degene die nog beter is met zijn geschiedeniskennis weet dat Gaius Octavian later door uiterst slimme propaganda de eerste Princeps (keizer) Caesar Augustus van Rome wordt.

De vrouw van Lucius Vorenus, Niobe (Indira Varma).

Het eerste seizoen zou je meerdere trefwoorden kunnen toe-eigenen: romantiek, broederliefde, grappig, drama, oorlog, spanning, sexy. Uiteindelijk valt het een onder één overkoepelend woord: perfectie.
De sets zijn echt prachtig, net als de kleding en omgeving. Het stond toentertijd dan ook bekend om zijn enorme productiebudget: $100,000,000 en enorme set: 2 hectare. Ik werd aangetrokken door de mooie omgevingen en kleurrijke kleding maar ik bleef hangen vanwege het script en de personages. HBO werkte samen met de BBC en dat resulteerde in de vele Engelse acteurs in de serie, alle hoofdrolspelers! De bromance van Vorenus en Pullo is zo ontzettend leuk om naar te kijken. Vorenus is heel stoicijns, hij laat zich door niets of niemand afleiden als hij in dienst is, eerst onder Caesar, later onder Marcus Antonius. Titus Pullo zou je kunnen zien als een vechtende goedzak, of een lieve moordenaar. Ook hij heeft zo zijn eer en principes maar laat zich vaker verleiden door dagelijkse dingen als drank, gokken en vrouwen. Samen vormen ze de ruggengraat van Rome.

vlc6/10/2013 , 6:37:24 PMRome S01E02 - VLC media player

Niobe: [with admiration while helping Lucius put on his magistrate’s toga] Look at you.

Titus Pullo: You look like laundry.

Seizoen twee
Het tweede seizoen van Rome begint op 15 maart 44 voor Chr. We komen langs het tweede Triumviraat, koningin Cleopatra en uiteindelijk de winnaar van de strijd: Octavian.
Als alleen een volger van een geschiedenisminor weet ik niet precies of Rome echt 100% historisch accuraat is. Ik zou denken dat het verhaal rond Lucius Vorenus en Titus Pullo verzonnen is en dat er zo ook andere gebeurtenissen gedramatiseerd zijn.
Seizoen twee was voor mij een teleurstelling. De eerste paar afleveringen zijn nog wel interessant, vooral om te zien hoe Vorenus zich (niet) staande hield na het overlijden van zijn vrouw en verdwijnen van zijn kinderen.
Maar het verhaal met Cleopatra trok mij niet echt aan. Octavianus vond ik geen waardige tegenstander voor Marcus Antonius. Dit was hij waarschijnlijk wel in de echte geschiedenis, maar in de serie vond ik Octavianus nog zwak.Het is een interessant personage en het is boeiend om te zien hoe hij zich in het senaat naar binnen weet te vechten, maar daar blijft het ook bij.

Too much to handle
Rome was oorspronkelijk bedoelt als een mini-serie, maar toen meer mensen erachter kwamen wat voor een goede show het eigenlijk was werd het een volwaardige serie. Toch werd het na twee seizoenen voor HBO te veel, financieel gezien.
In mijn research naar historisch accuratie van Rome kwam ik erachter dat Game of Thrones veelal wordt gezien als een volwaardige opvolger, quality wise. Misschien komt die toch nog op mijn watchlist.
In 2010 was er nog sprake van een film, Kevin McKidd en Ray Stevenson hadden al toegezegd om mee te werken. Dit zou 4 jaar na de laatste aflevering plaatsvinden in Duitsland.

Cassius: Look now. Look at that.
Marcus Junius Brutus: It is a chair. What of it?
Cassius: A chair? It’s a throne!
Marcus Junius Brutus: I believe thrones are generally more decorative. That is decidedly plain, and chair-like.

Bedrooms and Hallways

bedroomsandhallwaysOp IMDb vond ik iemand spreken over een film waarin Kevin McKidd en James Purefoy samen een stel spelen. Dat klonk erg interessant, ik vond ze in Rome een hele fijne chemie hebben en ik was benieuwd naar de oorsprong. Dus zo keek ik naar Bedrooms and Hallways uit 1998. Een super schattige romantische film over de liefdesperikelen van de hoofdpersoon Leo (Kevin McKidd) en Brandon (James Purefoy). Ze samen te zien liggen in bed of later aan de ontbijttafel zien zitten met hedendaagse kleren was heel apart om aan te wennen. Ik verwachtte nog steeds dat bij de ontbijttafel Vorenus zou opstaan en zou zeggen:

‘Sir, last night was a mistake.’
Waarop Mark dan had gezegd:
‘Who said you could speak plainly, Vorenus? But yes, let us not speak of this again.’

tumblr_lk4x9sWJaA1qakh43o1_500

One Reply to “Televisieserie: Rome”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *