5.. goede nadenkfilms deel 3

Nadenk films: oftewel, films kijken als je zin hebt om je te concentreren op de film zelf. Naast de films waar je gelijk aan denkt (The Butterfly Effect bijvoorbeeld) zijn er nog veel meer waar je niet zo gauw achterkomt. Deel 1 en 2 waren nieuwe films, de volgende films heb ik al geanalyseerd/gerecenseerd op dit blog. Hier is deel 1 Hier is deel 2

The Double P1

In deze spionagefilm uit 2011 spelen Richard Gere en Topher Grace een duo die een moord moeten zien op te lossen. Richard Gere, Paul Shepherdson, is hier de CIA agent met pensioen die langs het bureau komt om bij een zaak te helpen. De senator is vermoord op een bepaalde manier, zijn keel is doorgesneden. Dit komt overeen met de moordmanier van Cassius, een voortvluchtige Russische moordenaar waar Shepherdson al jaren naar op zoek is. Ben Geary is de jonge FBI agent die samen met Shepherdson Cassius moet zien te vinden. Klik hier voor de volledige analyse.

Stephen Moyer als één van de Cassius seven.
Stephen Moyer als één van de Cassius seven.

The Prestige P2

Eind 19e eeuw. Er zijn twee mannen die met elkaar samenwerken als assistenten bij een illusionist. Door een fataal ongeluk verdrinkt de vrouw van Robert Angier (Hugh Jackman) op het toneel, ogenschijnlijk mede door de te strakke knoop rond de polsen, gemaakt door Alfred Borden (Christian Bale). De mannen gaan hun eigen weg en belanden beiden in de magician wereld. Ze komen elkaar steeds weer tegen. Anier haat Borden om het feit wat hij met zijn vrouw heeft gedaan. Om het allemaal nog wat meer rivaliteit te geven is daar de schone Olivia (Scarlett Johansson), eerst assistent bij Angier, daarna bij Borden. Gooi daar nog wat mooie verdwijntrucs bij, wat extreme elektriciteit en 30 hoeden in een bos. Dan heb je The Prestige. Klik hier voor de volledige analyse.

Borden
Borden

Following  following-christopher-nolan P3

Following, geregisseerd door Christopher Nolan. Met de één uur en 10 minuten is het een verbazingwekkend korte film, hij is ook voorbij zonder dat je het door hebt. We volgen een jonge schrijver (“Bill”) die voor de inspiratie mensen volgt. Ik verwijs voor deze film ook naar mijn dossier Film Noir. Want deze film hoort zeker in deze categorie thuis. Zwart-wit, regenachtige omgeving, donkere steegjes flashbacks en flashforwards en (natuurlijk) een femme fatale. Ik heb deze film net voor de tweede keer gekeken, nog steeds vind ik ‘m erg sterk. Je kan al duidelijk de montage technieken zien die Nolan gebruikt heeft bij Memento. Klik hier voor de volledige analyse


Shutter Island P3

Teddy Daniels en Chuck Aule komen naar Shutter Island waar een vrouw is weggelopen uit een psychiatrische inrichting voor criminelen. Ook al is de film niet heel lastig, het heeft wel wat aparte dingen. Klik hier voor de volledige analyse. 2


Oldboy P3De film zelf is een beetje een mix tussen actie, drama en psychologische twists. De vechtscènes zijn echt mooi gechoreografeerd, ik vond het niet eens erg om er naar te kijken. Maar waar gaat ‘t eigenlijk over? Oh Dea-Su leid zijn normale leventje totdat hij opeens wordt ontvoerd. Hij beland in een kamer waar hij 15 jaar door moet brengen. Na meermalige keren zelfmoord te hebben gepleegd is hij begonnen met uitbreken. Hij wordt vrijgelaten boven op een flatgebouw. Het eerste wat hij doet is langs een restaurant gaan. Daar ontmoet hij een jonge vrouw, genaamd Mi-Do. Hij ontdekt dat dat 5 dagen heeft om uit te vogelen wie hem 15 jaar heeft opgesloten. Let the search begin. Klik hier voor de volledige analyse. oldboy roof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *