Analyse: The Prestige

Goedenavond lieve lezers.
Vanuit mijn nieuwe stulpje schrijf ik hier voor jullie mijn analyse van de film The Prestige. (SPOILERS!) Van het weekend voor de tweede keer gekeken, ik was het einde totaal vergeten. Blijkbaar doe ik dat soms. Wat vind ik leuk aan The Prestige? Het plot, natuurlijk. Het verloop van het verhaal. De verschillende tijdlijnen door elkaar heen. Om maar wat te noemen.

“Every great magic trick consists of three parts or acts. The first part is called “The Pledge”. The magician shows you something ordinary: a deck of cards, a bird or a man. He shows you this object. Perhaps he asks you to inspect it to see if it is indeed real, unaltered, normal. But of course… it probably isn’t. “

2 pepers

Einde 19e eeuw. Er zijn twee mannen die met elkaar samenwerken als assistenten bij een illusionist. Door een fataal ongeluk verdrinkt de vrouw van Robert Angier (Hugh Jackman) op het toneel, ogenschijnlijk mede door de te strakke knoop rond de polsen, gemaakt door Alfred Borden (Christian Bale). De mannen gaan hun eigen weg en belanden beiden in de magician wereld. Ze komen elkaar steeds weer tegen. Anier haat Borden om het feit wat hij met zijn vrouw heeft gedaan. Om het allemaal nog wat meer rivaliteit te geven is daar de schone Olivia (Scarlett Johansson), eerst assistent bij Angier, daarna bij Borden. Gooi daar nog wat mooie verdwijntrucs bij, wat extreme elektriciteit en 30 hoeden in een bos. Dan heb je The Prestige.

“The second act is called “The Turn”. The magician takes the ordinary something and makes it do something extraordinary. Now you’re looking for the secret… but you won’t find it, because of course you’re not really looking. You don’t really want to know. You want to be fooled. But you wouldn’t clap yet.”

Borden en Angier hebben hun shows in theaters tegenover elkaar. Angier ontdekt dat Borden een nieuwe truc heeft, The Transported Man, maar komt er niet achter hoe deze in elkaar zit. Borden gaat de ene deur in en komt tegelijkertijd de andere deur uit, die aan de andere kant van het toneel staat. De assistent van Angier, Cutter, zegt dat het een dubbelganger is, Angier gelooft hem niet. Angier doet de truck na, groots en beter dan Borden. Maar hij is niet tevreden. Angier krijgt, mede door het aantekeningenboekje van Borden, het plan om Tesla te bezoeken in de Verenigde Staten.

Borden
Borden

“Because making something disappear isn’t enough; you have to bring it back. That’s why every magic trick has a third act, the hardest part, the part we call “The Prestige.”

Vanaf het moment dat je ziet dat het een dupliceer machine is weet je eigenlijk ook al dat Angier niet dood is, zoals je zag in de allereerste scene. Maar hoe werkt Tesla’s machine? Krijg je één kloon van jezelf die verderop wordt afgeleverd, of wordt je kloon in het apparaat gezet en jij geteleporteerd naar de andere plek? Misschien komen er wel twee klonen uit de machine en is je originele persoon helemaal weg. Angier wist dat Borden te nieuwsgierig was naar zijn apparaat, zelf was hij nooit naar Tesla gegaan voor een machine. Om zijn plan te volbrengen moest hij wel elke kloon laten verdrinken onder het podium. Hij wist niet wanneer Borden langs zou komen, daarom moest het welke elke avond gebeuren. Angier was het ook zat om een dubbelleven te leiden, hij was Angier en lord Caldlow. Door zijn eigen tweede persoonlijkheid te laten vermoorden kon hij weer lord Caldlow zijn. De persoon die daarvoor moest boeten was Borden. Of was het zijn tweelingbroer die werd opgehangen?

Angier
Angier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *