Mijn liefde voor filmmuziek part 2 (want alles komt in twee delen tegenwoordig)

Het was een maand of twee geleden. Ik liep naar buiten, dik ingepakt van top tot teen, de herfstwind waaide flink langs me heen. Ik liep het stenen trappetje af en wandelde naar rechts de stoep volgend, onderweg naar mijn bushalte. Ik had mijn koptelefoon opgezet en liep opgewekt naar de halte. Mijn bushalte is maar een minuut lopen vanaf mijn deur. Ik weet nooit hoe laat de bussen komen, ik zie wel hoe lang ik moet wachten als ik er ben. Deze dag had ik geen zin om lang te wachten in de bushalte. Het was koud en ik mocht niet te laat komen.

Ik stak de straat over en zag de bus al aankomen. Die moet ik hebben, dacht ik bij mezelf. Ondertussen was het volgende nummer begonnen op mijn iPod. Het was “De Brunau a Manau” van Manau, een groep uit Frankrijk. Het is een drieënhalve minuut durend nummer zonder zang met alleen doedelzakken. Het begint rustig maar rond de 1:00 begint de muziek op te zwepen. Op dat zelfde moment zag ik dat de laatste persoon de bus was ingestapt en de buschauffeur aanstalten maakte om de deur dicht te doen. De volgende bus zou pas over 8 minuten komen, ik moest deze bus hebben. Precies bij het begin van de opzwepende doedelzakken begon ik te rennen, zo hard en elegant als ik kon. Ik zwaaide er ook nog even bij. Ik haalde de bus en kon nog in een stoel zitten ook.

Jack runs

Waarom vertel ik je dit vraag je je af? Het heeft alles met filmmuziek te maken. Want dat moment, dat ik aan het rennen was om de bus te halen, moest ik denken aan de film Titanic. Aan het begin van de film zie je Jack Dawson de kaartjes winnen door een potje poker. De barman zegt: “No mate, Titanic goes to ‘Merica, in five minutes.” Jack rent samen met Fabrizio om het schip op te komen voordat hij weg vaart. Ze rennen en zwaaien en dat alles onder opzwepende doedelzakken.

Dit soort vergelijkingen maak ik heel vaak, dit was geen uitzondering. Dat maakt het rondlopen met muziek in je oren nog veel leuker. En ik ben vast niet de enige..?

Hier is de scène uit de Titanic, het beste wat ik kon vinden.

Dit is de originele muziek uit die scène van de Titanic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *