Jacob’s Ladder: analyse en achtergrond

Weird movie. Keek deze gisterenmiddag voor de tweede keer en alles kwam weer naar boven. Ook weer geen film voor mensen met een zwakke maag. Ik kies ze wel uit, zeg.

P3

Jacob’s ladder gaat over Jacob (Tim Robbins) die last heeft van hallucinaties en andere rare gebeurtenissen. Hij heeft het gevoel dat mensen (of buitenaardse wezens) hem aan het achtervolgen zijn. Hij krijgt steeds vaker last van flashbacks van zijn tijd in de Vietnamoorlog. Als er een medesoldaat van zijn groep uit Vietnam overlijdt komt hij erachter dat hij niet de enige is met het probleem. Jacob denkt dat het leger iets met ze hebben gedaan in Vietnam. Samen met zijn oude vrienden gaat hij bij zijn advocaat langs om dit te laten uitzoeken. De volgende dag krijgt hij een telefoontje van zijn advocaat dat hij is er niks mee kan doen en dat zijn vrienden niet meer willen meewerken. Uiteindelijk komt Jacob erachter dat het Amerikaans leger inderdaad tests met zijn groep hebben uitgericht. Bij het peleton van Jacob heeft het leger het chemische stofje BZ (3-quinuclidinyl benzillate) gegeven. Dit zou ervoor moeten zorgen de mannen iets agressiever zouden zijn, het leger was bang dat de jongens niet agressief genoeg waren. Helaas liep dat niet helemaal als gepland.
Nadat ik de film had gekeken (en verslaafd ben geraakt aan het lied Sonny Boy) was mijn interesse gewekt voor BZ. Dus ik ben het internet opgedoken.

Uiteindelijk kwam ik op wat behoorlijk interessante dingen.

“BZ (also known as QNB) is a dangerous hallucinogenic also
produced by the United States in the 1950’s and 1960’s, but quickly
discontinued and destroyed due to its unreliability.” Volgens deze site (The Wednesday report.) is BZ geproduceerd door de Verenigde Staten in de jaren vijftig en zestig. Ze laten wel weten dat de effecten van BZ zoals die in de film worden laten zien anders zijn dan de realiteit.

“The film alleges that BZ was purposely administered to American soldiers to dramatically increase their aggressiveness (Rubin 1990), while the actual intended use of BZ was to temporarily incapacitate the enemy.”

“Working with the CIA the Department of Defense gave hallucinogenic drugs to thousands of “volunteer” soldiers in the 1950’s and 1960’s. In addition to LSD, the Army also tested quinuclidinyl benzilate, a hallucinogen code-named BZ.”

Na nog veel meer research is het mijn nog steeds niet duidelijk of BZ werd gebruikt in Vietnam en zo ja, in welke mate. I’ll guess we’ll never know. Toch nog even een analyse erbij. SPOILERS

Analyse

Het einde verklaart natuurlijk alles. Jacob overlijdt aan zijn verwondingen op de stretcher op 6 oktober 1971. In de scène daarvoor loopt hij samen met zijn zoontje de trap op, naar het witte licht. Wat ik hiermee probeer te zeggen, Jacob is nooit weggekomen uit Vietnam. Hij heeft nooit 7 oktober 1971 mogen meemaken. De flashbacks laten dit tijdens de film eigenlijk al zien. Als hij bijvoorbeeld met hoge koorts in het ijswater ligt krijgt hij weer een flashback. Mannen staan boven hem en er vallen druppels zweet op zijn hoofd. Op datzelfde moment dat hij denkt/droomt in zijn appartement te zijn in New York wordt hij op een stretcher door de delta’s gedragen. Inmiddels zijn zijn darmen er uitgestoken door friendly fire. Allemaal de schuld van BZ.

One Reply to “Jacob’s Ladder: analyse en achtergrond”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *