Analyse: Oldboy

oor Oldboy nog nooit een Koreaanse film gezien, misschien een horror hier en daar maar dat kan ik mij niet meer herinneren. Een vriendin zeurde een keer over een Spaanse film die ik keek, ze vond de taal verschrikkelijk om naar te luisteren, (ze keek zelf niet mee). Zelf vind ik Spaans een prachtige taal om een film in te kijken. Ik had even mijn twijfels over Koreaans maar ik heb er geen last van gehad.

3 pepers

V Om even verder te gaan op de horror, deze film heeft wel wat scènes die niet goed kunnen overkomen bij sommige mensen. Dat je denkt: “Oow, ik moet nu wegkijken anders komen de noodles die ik net heb gegeten er weer uit..” Gelukkig kan ik er tegen en gebeurde dat niet. Ik laat het alleen even weten aan toekomstige kijkers.
De film zelf is een beetje een mix tussen actie, drama en psychologische twists. De vechtscènes zijn echt mooi gechoreografeerd, ik vond het niet eens erg om er naar te kijken.
Maar waar gaat ’t eigenlijk over? Oh Dea-Su leid zijn normale leventje totdat hij opeens wordt ontvoerd. Hij beland in een kamer waar hij 15 jaar door moet brengen. Na meermalige keren zelfmoord te hebben gepleegd is hij begonnen met uitbreken. Hij wordt vrijgelaten boven op een flatgebouw. Het eerste wat hij doet is langs een restaurant gaan. Daar ontmoet hij een jonge vrouw, genaamd Mi-Do. Hij ontdekt dat dat 5 dagen heeft om uit te vogelen wie hem 15 jaar heeft opgesloten. Let the search begin. SPOILERS

Analyse
Het is een aparte film, nog steeds veel dingen die ik niet begrijp. Waar ik wel achter ben: het einde.
Dea-su Oh is er achter gekomen wie hem heeft opgesloten, namelijk Woo-jin Lee. De reden: toen ze jonger waren had Dea-Su Woo-jin betrapt toen hij seks had met zijn zus. Dea-su vertelde het de hele school en de zus, Lee-so, pleegde zelfmoord door van een dam af te springen. Dea-Su kwam er dus achter dat het eigenlijk zijn schuld is dat lee-so nu dood is. Als Woo-jin de cadeaudoos aan Dea-su geeft komt Dea-su achter nog iets ergers. De jonge dame op wie hij verliefd is en seks mee heeft gehad is eigenlijk zijn dochter. Door 15 jaar buitengesloten te zijn van de buitenwereld herkende hij haar niet meer. Nog een extra plannetje van Woo-jin. Mi-do en Dea-su zijn gehypnotiseerd, hierdoor waren ze tot elkaar aangetrokken en raakte ze verliefd op elkaar. Een grote clue is op het dak van het flatgebouw. De man met de hond wil zelfmoord plegen maar Dea-Su houdt hem tegen door zijn stropdas vast te pakken. Woo-jin hield zo ook zijn zus vast toen zij over de rand van de dam hing, haar hand in de zijne. Beide mensen vielen dood neer.
Op het einde laat Dea-Su zich weer hypnotiseren zodat hij dit niet meer hoeft te herinneren, verliefd zijn op zijn eigen dochter. Niet echt een vrolijke film. Maar gaaf, dat zeker.

One Reply to “Analyse: Oldboy”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *