Films voor regenachtige koude dagen

De zomer is nu echt voorbij, de zon is al een paar dagen niet meer langsgekomen. De dagen worden korter en kouder, brrr. Hoogste tijd voor een lijstje van mijn favoriete films voor regenachtige koude dagen, zoals de kop al voorspelde.

Bridget Jones’s Diary

Dir. Sharon Maguire, 2001

Al jaren heb ik mijn go-to film als het hierom gaat: Bridget Jones’s Diary. De eerste paar scenes ken ik op de seconde uit mijn hoofd en de rest van de film kan ook bijna helemaal meepraten. Ook de tweede film van Bridget is leuk, maar toch wel echt minder leuk.
De Britse Bridget Jones (gespeeld door Amerikaanse Renée Zellweger) is op zoek naar haar prins op het witte paard maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Ze is wat dikkig, rookt veel en drinkt misschien nog wel meer. Haar baas, Daniel Cleaver (Hugh Grant), is alles wat zij niet zoekt maar wel bij terecht komt. Hij is sexy, passievol maar niet heel geschikt voor een langetermijnrelatie.

Bridget: (…) will find nice sensible boyfriend and stop forming romantic attachments to any of the following: alcoholics, workaholics, sexaholics, commitment-phobics, peeping toms, megalomaniacs, emotional fuckwits, or perverts. Will especially stop fantasizing about a particular person who embodies all these things.

giphy

Dan is er ook nog Mark Darcy (gespeeld door… ta ta ta, verassing! Colin Firth). De moeder van Bridget wil heel graag dat ze een knappe, succesvolle man aan de haak slaat en vind dat Mark Darcy daar de geschikte kandidaat voor is. Helaas verloopt de introductie niet zo goed..
Als ik niet bezig was met schrijven had ik de film nu weer aangezet.

Bedrooms and Hallways

Dir. Rose Troche, 1998

Oke, deze film telt misschien nog niet helemaal want ik heb ‘m maar 1 keer gezien. Ook was die eerste keer niet in de winter maar in de zomer en was het niet koud en nat. (Die zin kan flink uit context worden gehaald..)
Maar toch wist bij die ene keer kijken dat ik de film later dit jaar nog een keer zou kijken. Het liefst met regen op de achtergrond en een kop warme chocolademelk in mijn hand. De film is heerlijk brits, schattig en heeft een vrolijke tint. Zie hieronder mijn stukje over deze film bij het artikel Rome.

Op IMDb vond ik iemand spreken over een film waarin Kevin McKidd en James Purefoy samen een stel spelen. Dat klonk erg interessant, ik vond ze in Rome een hele fijne chemie hebben en ik was benieuwd naar de oorsprong. Dus zo keek ik naar Bedrooms and Hallways uit 1998. Een super schattige romantische film over de liefdesperikelen van de hoofdpersoon Leo (Kevin McKidd) en Brandon (James Purefoy). Ze samen te zien liggen in bed of later aan de ontbijttafel zien zitten met hedendaagse kleren was heel apart om aan te wennen. Ik verwachte nog steeds dat bij de ontbijttafel Vorenus zou opstaan en zou zeggen:
‘Sir, last night was a mistake.’
Waarop Mark dan had gezegd:
‘Who said you could speak plainly, Vorenus? But yes, let us not speak of this again.’

tumblr_lsaqfbm9uM1qh6nvjo7_250

Notting Hill

Dir. Roger Michell, 1999

Tweede maal Hugh Grant op dit lijstje. Zijn knullige uitstraling van zijn films uit de jaren ’90 past op een of andere manier bij regenachtige dagen. Notting Hill is een schattige film over een normale jongeman genaamd William Thacker die eigenaar is van een Travelbookshop in Londen. Toevallig loopt hij daar superster Anna Scott tegen het lijf. Deze liefde is voorbestemd om slecht te eindigen, met hun werelden van verschil.
Met een heerlijke bijrol van Rhys Ifans als Spike, de huisgenoot van William.

Spike: [comes in after being photographed by the press]
How did I look?
[looking in a mirror]
Not bad, not bad at all. Well chosen briefs I must say. Chicks dig grey.
[clenching his butt]
Nice. Firm. Buttocks.

NH

Meet Joe Black

Dir. Martin Brest, 1998

Tijdens het schrijven van dit artikel kom ik er wel achter mijn regenachtigedagensmaak romantisch is.
Ah, Meet Joe Black. Deze film is zeker niet je hedendaagse romcom. Het heeft een heel donker gevoel, wat logisch is als je weet waar het over gaat.
Joe Black is gespeeld door een jonge, hevig blonde Brad Pitt (zeven jaar na Thelma & Louise maar nog steeds hetzelfde uiterlijk als tijdens die doorbraak.)
De vader van Susan Parrish (Claire Forlani), William Parrish, (Anthony Hopkins), gaat een groot feest geven voor zijn komende 60ste verjaardag. Op een nacht wordt William wakker met hartkloppingen. Hij hoort een stem, die stem zegt yes. William zijn tijd op aarde is voorbij en de dood komt er aan. Maar de dood heeft, laat ik het zachtaardig stellen, zin in een vakantie. Hij neemt het lichaam van een jongeman (Brad Pitt) en geeft William wat meer tijd op aarde in ruil voor onderdak. Laat de Dood nou net het lichaam overnemen van een jongeman die Susan die ochtend heeft ontmoet.
De muziek van Meet Joe Black komt van het muzikale wonder Thomas Newman, de soundtrack voor deze film is een van zijn meesterwerken.


Brad Pitt speelt een overtuigende vreemdeling op aarde, niet wetend wat aan te moeten met de gebruiken en gewoonten van mensen.
Met 178 minuten is het een lange zit en heeft daarbij ook een langzame pace, maar dat is toch juist beter als het weer koud en nat is? Pak de chocolademelk, ahum, pindakaas er maar bij!

giphy

Brokeback Mountain

Dir. Ang Lee, 2005

Eigenlijk vind ik de uitleg zoals die staat op IMDb.com wel heel correct: The story of a forbidden and secretive relationship between two cowboys and their lives over the years.
Dat is precies wat het is. Een romantische liefde ontstaat tussen Jack Twist (Jake Gyllenhaal) en Ennis del Mar (Heath Ledger) terwijl ze op Brokeback Mountain een zomer op de schapen letten. Aan het einde van de zomer gaan ze elk hun eigen weg en ontmoeten ze elkaar pas weer na 4 jaar. Inmiddels hebben ze beiden een heel eigen leven, met vrouwen en kinderen. In de tijd waarin homoseksualiteit nog niet algemeen geaccepteerd werd is het lastig voor Ennis en Jack om hun relatie bij te houden.
Het personage van Heath is getrouwd met Alma, gespeeld door Michelle Williams. Heath en Michelle kregen een relatie op de set in 2004 en in 2005 werd er een meisje geboren in huize Ledger.
Zoals bekend is Heath Ledger een paar jaar later in 2008 overleden. Toen waren hij en Michelle alweer gescheiden. Veel mensen vinden The Dark Knight zijn hoogtepunt maar ik zie Brokeback Mountain het hoogtepunt van de carrière van Heath Ledger.

giphyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *