5.. goede nadenkfilms deel 2

Toen ik dit blog begon heb ik in oktober 2012 een bericht geplaatst met 5 goede nadenk films. Nog steeds wordt dat goed bekeken, na mijn analyse van Shutter Island is dat het best bekeken bericht op dit blog. In het oorspronkelijke bericht schreef ik dat ik de volgende week een nieuwe lijst zou maken. Dit heb ik nooit gedaan. Klik hier voor het eerste deel van deze serie.

 

Black SwanP2

Black Swan (2010) van Darren Aronofsky is een eigentijdse vertaling van het zwanenmeer, een ballet op de muziek van Tchaikovsky. In de film ontmoeten we Nina, een balletdanseres in New York ballet groep. Zij krijgt de hoofdrol in een moderne versie van het zwanenmeer, gecoördineerd door Thomas. Nina heeft het zwaar als de zwanenkoningin, Prinses Odette maar ze krijgt problemen met Lily en met zichzelf. Ze nijgt steeds meer naar de Black Swan, Odile. Het boeiende van het verhaal is dat je niet alleen kijkt naar een opvoering van het zwanenmeer maar dat het verhaal daar omheen ook het zwanenmeer voorstellen. Dit zie je op IMDb in de cast lijst. Naast de namen van de personages staan de karakters die ze voorstellen in het zwanenmeer. Natalie Portman speelt Nina / The Swan Queen. Mila Kunis speelt Lily / The Black Swan. Thomas is The Gentleman en David is The Prince.

De film is angstaanjagend en intrigerend. De kostuums zijn prachtig en de sfeer is heel goed neergezet. Het is niet bepaald een film om ’s avonds laat in je eentje kijken.


P3Donnie Darko 

donniedarkojakeEen van de eerste films die ik vaker heb gekeken (naast mijn favoriete kinderfilms) is Donnie Darko. Jake en Maggie Gyllenhaal spelen broer en zus. Omdat Donnie slaapwandelt ontwijkt hij de dood. De nacht dat er in zijn slaapkamer een vliegtuigmotor valt is hij ergens anders aan het wandelen. Hij ontmoet Frank, het levensgrote konijn en die vertelt dat hij nog maar 28 dagen, 6 uur, 42 minuten en 12 seconden te leven heeft.

 

 

 

 

 


P3Jacob’s Ladder

jacob_s_ladder___alt__movie_poster_by_disgorgeapocalypse-d77hl1lOver Jacob’s Ladder heb ik al een post geschreven. Als je van nadenk films houd hoop ik dat je Jacob’s Ladder al hebt gezien. Jacob’s Ladder is ontzettend lastig om te doorgronden. Het is een film met veel lagen.
Jacob heeft last van posttraumatische stress na zijn tijd in Vietnam. Hij krijgt problemen met zichzelf, hij gaat demonen zien en kan werkelijkheid niet meer onderscheiden van zijn droomwereld. Laat ik je waarschuwen: het is geen lieve film. Het is hard en eng maar het is het waard.

.

 

 

 

 


 

P4Pi 

 

pi-1

Darren Aronofsky’s eerste lange speelfilm komt uit 1998, nog voor Requiem for a Dream. Ik weet niet meer precies hoe de film gaat, eerlijk gezegd ben ik het een beetje vergeten. Aronofsky is niet de enige regisseur met een debut gefilmd in zwart-wit. Christopher Nolan heeft Following, David Lynch heeft Eraserhead. Ook allemaal low budget. Het gaat over een wiskundige die een een code heeft uitgevonden die het antwoord heeft op vragen over het leven. Het is, net als Jacob’s Ladder een enge film.

 

 


P5Primer

net9Primer is de debuutfilm van Shane Carruth, een software engineer turned regisseur/acteur. Het gaat over een paar vrienden die een manier uitvinden om te kunnen tijdreizen. Ik keek de film met een vriendin en na een tijdje begrepen wij er beiden niks meer van. Sindsdien heb ik deze film niet meer gezien. Misschien is dit het moment om hem nogmaals te kijken en er een analyse over te schrijven, alleen al voor mezelf om de film te kunnen begrijpen.

 

 

 

 

 

Ik kwam een tijd geleden een getekende grafiek tegen op het internet die eigenlijk heel goed liet zien wat een lastig te volgen Primer is.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

movie_narrative_charts_large

2 Replies to “5.. goede nadenkfilms deel 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *